Het geschenk van je adem

by | Sep 27, 2016 | Adem, Je stem vinden

Het geschenk van je adem

Je stem is iets dat je dagelijks gebruikt en wat voor de meeste mensen een instrument is waar ze niet heel veel gedachten aan wijden. Ach, als je verkouden bent, je hebt te hard geroepen of te lang gepraat, dan voel je hem ineens. En als je een opname terugluistert van een video of zelfs maar je eigen telefoonbeantwoorder, dan ben je niet alleen als je daar meestal niet zo heel erg positief tegenover staat.

Maar voor mij als zangeres en stemcoach is dat anders, ik zie elke dag wat het met mensen doet als ze hun stem wel of niet laten horen. Want praten en converseren is nog niet hetzelfde als je stem te laten horen. Het is als werkelijk in het licht te durven staan, dat roept ook bijna net zoveel weerstand op.

Dat verlies van die stemmen die zich niet laten horen is echt een groot probleem. Mensen met prachtige ideeën en goede producten en diensten worden onvoldoende gehoord en hebben veel minder impact dan ze zouden kunnen hebben. Dat is mijn drijvende kracht; in mij leeft een groot verlangen om de stemmen van al die prachtige mensen en ondernemers te horen die echt een verschil in de wereld kunnen maken en te zien hoe zij daarmee het landschap in de wereld op een heilzame manier mee vormgeven.

In mijn bedrijf Vocal Presence werk ik met verschillende rituelen die mijn klanten helpt om in de kracht van hun stem te komen.

Rituelen voor meer ‘Presence’ en impact

Een van de rituelen die ik mensen leer zijn de rituelen voor dankbaarheid en ontvangen. Het is fundamenteel om deze twee in je gesprekken mee te nemen, in je presentaties.

Voor dat je spreekt laat je een stroom van dankbaarheid van je uit gaan. “Dank u mijn bron”.

Voor de kunstenaar kan de ‘bron’ de muze zijn, anderen ervaren het meer spiritueel en noemen hun bron ‘God’, ‘het geestelijke’, ‘het universum’ of dragen hun dankbaarheid naar hun eigen hogere natuur of ‘Zelf’.

Voor wie je die dankbaarheid voelt is een geheel individuele vrije ervaring, dat is juist ook het mooie. Dat je geheel in vrijheid de dankbaarheid kunt voelen voor alles dat je is gegeven. Elke keer als ik werk, mij met een klant verbindt, voor elk lied dat ik zing laat ik een stroom van dankbaarheid van mij uitgaan.

En het boeiende is dat zich onmiddellijk een tweede stem laat horen die me verteld dat ik het niet verdiend heb, of die zelfs in twijfel trekt of ik wel dankbaar moet zijn… tenslotte is het leven niet zo perfect als we wel zouden willen.

Dat is wat er is. Ik ga daar helemaal niet mee in gevecht met die stem. Maar ik observeer wel dat hij er is.

Om die dankbaarheid mijn eigen leven en bestaan te verbinden en te integreren ben ik mij bewust van het geschenk dat ik elke dag sinds ik geboren ben heb gekregen, namelijk mijn adem.

Adem “nemen” of “ontvangen”; een verschil van dag en nacht

In de rituelen die ik mijn klanten leer te integreren in hun presentaties en belangrijke gesprekken, ‘neem’ ik geen adem. Ik kan alleen maar nemen wat ikzelf zie dat mogelijk is. Mijn voorstelling van wat adem is, in vergelijking met wat de adem in de grote context op spiritueel, fysiek als op zielsniveau is, zo mager, dat ik mezelf enorm te kort doe als ik me daartoe beperk.

Daarom laat ik de adem toe. En ik laat een diepe, liefdevolle adem toe. Dat verbindt mij met de volle rijkdom van wat de bron mij schenkt. Het is een kleine nuance maar het maakt al het verschil.

Wanneer ik dit aan mijn klanten doorgeef dan zie ik hoe hun gezicht ontspant. Hoe hun ogen wijder worden en het verhaal dat ze hierna vertellen zoveel meer impact heeft.

Het idee dat je adem zo belangrijk is weten heel veel mensen. Zeker diegene die veel mediteren of mindfulness beoefenen zullen hiermee bekend zijn. Ook als musicus weet je dat je muziek moet ‘ademen’ omdat het leven er anders niet inkomt. En ik weet dat de betere presentatie en sprekerscoaches je altijd zullen vertellen dat je adem het beste middel is om met je angsten te leren omgaan en je zenuwen rustiger te krijgen.

Maar wat ik ondervonden heb is dat de kleine details ertoe doen. Adem ‘nemen’ of adem ‘toelaten’. Zo lang jezelf het verschil niet ervaren hebt of het niet dieper met jezelf en je boodschap verbonden hebt lijkt het enkel een verschil van woorden. Maar iedereen weet in zijn hart dat de details ertoe doen. Het is het verschil van de mooie roos, die geen geur heeft, de plichtmatige ‘Ja hoor, ik ook van jou’ zonder warmte.

Een geschenk ontvangen

Een geschenk ontvangen is een van de moeilijkste dingen. En dat zie je al helemaal bij de adem en bij de stem. De volle kracht van je adem en van je stem aannemen, dat is iets dat de meeste mensen heel erg spannend vinden. Waarom dat zo is daar ben ik in de 20 jaar waarin ik mensen nu al in hun stemavontuur begeleid heel goed achter gekomen.

Je stem dat ben jij. En het geschenk van je stem aannemen dat is jezelf aannemen.

Ik ontdekte dat de mensen die ik begeleide stukken van zichzelf terugvonden die ze al heel lang kwijt waren. De vrolijkheid die ze als kind hadden, de opgewektheid die ineens weer terugkwam. Maar ook een beslistheid die ontstond omdat mensen zichzelf hervonden en ineens beseften dat ze over grenzen heen waren gegaan die helemaal niet goed voelde. Binnen het gezin werden gezinsleden aan het werk gezet: ‘dus nu moet iedereen voortaan zelf de rotzooi van de trap oppakken en naar zijn eigenkamer brengen’ vertelde een klant mij triomfantelijk en opgelucht.

Tegenwoordig ben ik de stemcoach voor ondernemers met een missie, zeg maar de ‘voice whisperer’ achter de ondernemer die besloten heeft dat haar bedrijf, boodschap en missie een grote impact mag gaan maken. En boy, wat er gebeurd met de vrouwen waar ik mee werk is, ook voor mij, elke keer weer vol met kleine maar ook hele grote wondertjes!

De magie van onverdeelde aanwezigheid

Wanneer ik ze heb geholpen om de verbinding te maken met hun innerlijke en hun klinkende stem dan gaan ze werkelijk geloven in hun eigen kracht. Ze beseffen dat ‘ze genoeg zijn’, dat er niet gewacht hoeft te worden op de betere versie van zichzelf, op een betere opening van een gesprek, op de vervolmaking van wat er nu al is. Wanneer ze in hun ‘Presence’ komen zoals ik het noem, in hun onverdeelde aanwezigheid, dan blijkt dat hun stem echt gaat tellen.

Een businesscoach bijvoorbeeld begon na onze samenwerking haar ‘echte verhaal’ te delen met de mensen die haar blogs volgden en kreeg daarop als reactie een enorme stroom van waardering. Maar meer nog dan dat realiseerde ze zich met welke soort klant ze niet meer wilde werken en met welke soort klant juist wel. En dat noemde ze! Het gevolg is dat ze vanaf dat moment alleen nog maar de juiste klanten aantrekt en met veel meer flow haar bedrijf runt.

Wat ik zie is dat je ware stem zo helder is dat het je ook onderscheidend maakt.

Ja, je wordt daardoor gezien en gehoord. En ik weet dat dit juist is wat ook zo eng is.

Dat is de reden dat ik deze herfst een prachtige retraite heb georganiseerd waarin je in rust en in veiligheid de prachtige nuances van je eigen ademhaling, je stem en je Presence kunt gaan ontdekken. De connectie die je daar met je stem gaat maken gaat je helpen om je podium te pakken en impact te krijgen. Op een level die vele malen dieper gaat dan een gebruikelijke presentatie training zal kunnen doen.

Ik kan je vertellen over de rituelen die ik je leer en de woorden die daarbij horen.

Maar dat is anders dan dat ik je aan kan kijken en je kan horen. In aanwezigheid, in zelfs maar ‘gewoon’ zijn, ligt een kracht besloten die transformaties tot stand kunnen brengen die alle obstakels van onze bewuste en onbewuste angsten voorbijstreven en je brengen naar jezelf.

Je eigen kracht en eigen stem.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Skip to content