Jouw stem in de wereld om je heen

by | Mar 15, 2017 | Je stem vinden

Jouw stem in de wereld om je heen – verkiezingen

Hoe laat jij je stem horen in de wereld? Heeft je stem invloed in het leven van andere mensen, in de loop van de geschiedenis misschien zelfs wel?
Op deze dag waarin we het recht hebben om onze stem in het democratisch stelsel van dit land te laten horen is het zo belangrijk om stil te staan bij wat onze stem is.

Je stem is het instrument waardoor jijzelf en de wereld om je heen zich bewust worden van hoe jij resoneert. Welke toon laat je horen. Welke kwaliteiten gaan ervan uit? Is het een toon die harmonisch aansluit bij wat er al is of brengt het een geluid teweeg die zo anders is dat alle andere tonen erom heen vals klinken of misschien juist wel helemaal een nieuwe harmonie gaan vormen?

Zojuist sloot ik een coachingsessie af met een klant uit Koeweit. Een vrouw die ik ontmoet heb in Engeland op een opleiding voor One of Many Women coaching die we gezamenlijk volgen. Toen we daar waren een aantal weken geleden zat ik de dag van aanvang aan de ontbijttafel en bijna in een rechte lijn kwam ze op me af lopen en ging aan mijn tafel zitten.
Er was een instant klik, – ik kon alleen haar ogen zien vanwege de zwarte niqab die ze aan had, maar met haar strenge maar prachtige warme zangerige stem kreeg ik een duidelijke indruk van wie ik voor me had. Toen ze hoorde dat ik vrouwelijke ondernemers en professionals coachte om hun authentieke stem in de wereld te laten klinken ging ze met een schok rechtop zitten.

Deze psychologe heeft in haar land honderdduizenden volgers op social media en is als zij iets zegt dan wordt er geluisterd. Ze helpt andere vrouwen om hen meer invloed in hun eigen leven te creëren en een harmonieus leven op te bouwen. Ze wordt gehoord.

En toch voelde ze een diep verlangen om haar ware stem te omarmen. Dieper te resoneren vanuit haar ziel. En daar zijn we mee bezig. Zodat ze daarmee ook haar mensen weer meer kan helpen.

In deze tijd waarin wij als vrouwen, nu ruim bijna 100 jaar geleden (pas op 15 mei 1920 bracht Maria Elisabeth Spouwen-Schrijnemakers als allereerste vrouw in Nederland haar stem uit!!) onze stem uitbrengen vraag ik me af en toe wel eens af of we genoeg stil staan bij wat het betekend dat dit mogelijk is.

In Koeweit hebben vrouwen pas vanaf 2005 volledig stemrecht. Daar is het feit dat er misschien niet ‘heel veel te kiezen valt’ of niet honderd procent datgene dat je zelf zou willen zien echt geen reden om niet je stem te laten horen.

De mate waarin we ons hier in Nederland kunnen ontwikkelen en de kansen die hier voorhanden zijn om deel te nemen aan het totale leven zijn zo ongelofelijk groot. Zitten er beperkingen aan? Jazeker – het is echt geen utopie. Maar het is toch echt heel wat anders dan de periode van onze grootmoeders waarin ze niet het recht hadden om zonder goedkeuring van hun echtgenoot een eigen bankrekening te openen.

Onze stem is zo enorm belangrijk. Zelfs als die niet helemaal harmonisch mee kan klinken. En als je werkelijk niets vindt om mee te stemmen dan is er altijd nog de mogelijkheid om in elk geval jouw stem in de ‘niet stemmerspartij’ mee te laten nemen of actief blanco te stemmen. Dat is dan zo’n stilte die eventueel ook nog betekenisvol zou kunnen zijn (inderdaad als iedereen dat zou doen is er ook een probleem of een nieuw speelveld).
Een stemadvies heb ik niet voor je. Behalve dat ik heilig geloof in geestelijke vrijheid waarbij je moet kunnen stemmen vanuit de levens-, geloofs-, culturele-, of carrière-waarden die voor jou van wezenlijk belang zijn.
Dat is wat ik je als stemadvies mee kan geven; zet die waarden op een rijtje; voel met je hart hoe jij wilt resoneren in de wereld en zet deze waarden in een hiërarchische volgorde van belangrijkheid. Kijk dan welke partij, en of persoon daaraan tegemoet komt en breng jouw stem uit.

Daarmee bereik je dat je mee resoneert op een manier waarop we ons bewust worden van jou. En ook al beweren de statistieken dat het op het grote geheel maar bijna niets is, je weet heel goed dat het wel een wereld van verschil maakt.

Mijn grootmoeder vertrok in haar twintiger jaren naar Nederland omdat ze in Zwitserland te weinig vrijheid voelde om zich te ontwikkelen. In 1959 was de situatie daar zo dat meer dan 60% van de mannen tegen het kiesrecht voor vrouwen waren. Dat staat niet los van het besluit van mijn oma.

Hier hebben we de mogelijkheid om te klinken. Geef ons alsjeblieft de gelegenheid om ons te laten horen hoe jij wilt dat we hier in dit land resoneren.
Ik ben enorm benieuwd naar de uitslag van vanavond – maar eerst ga ik in de avond nog een workshop verzorgen, notabene in een gereformeerde kerk in een dorp naast ons – van Koeweit tot Nijensleek – verder van elkaar is moeilijk denkbaar, maar het klopt.

Want het mooie van al die individuele stemmen is dat ze met elkaar een onverwacht mooie harmonie kunnen vormen!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Skip to content