Kan je grootste expertise en je passie ook je valkuil zijn?

by | Jul 11, 2016 | Je stem vinden

De valkuil van vakjargon

Als presentatiecoach is het altijd zaak om mijn mensen erop te wijzen dat praten in je eigen jargon je beslist niet gaat helpen om je met je publiek te verbinden.

Maar er zijn altijd zinnen waar jij heel erg enthousiast over wordt. Zinnen waar anderen je licht verbijsterd blijven aanstaren.

We hebben ze allemaal die zinnen. En woorden. Vaak ook nog in een andere taal. Omdat dit is hoe jij het je eigen hebt gemaakt.

Ik geef je een klein voorbeeld.

Dit is mijn rijtje.  Hier gaat mijn hart heel snel van kloppen:

  • Vergessen des Atmens
  • Klangführung Klang und Laut
  • Erweiterung Spiegelung des Klanges
  • Spiegelung des Wortes
  • Polarität und Ausgleich

Het zijn de fasen van de zangscholing die ik ontvangen heb en waar ik me nog steeds altijd mee bezig houd.

Ook dit jaar volg in een intensieve week in Zuid Duitsland om me hier verder in te verdiepen bij mijn oude leraar die me hier op mijn conservatorium les in gaf.

Deze woorden vormen niets minder dan mijn nectar, mijn levenselixer.

Maar zo’n rij woorden… dat vertelt niets over wat het kan betekenen voor jou.

Tenzij ik het leven in blaas met een voorbeeld, een verhaal, of het koppel aan een vraag die jou eventueel ook bezighoud.

Eigenlijk is het natuurlijk een vorm van heerlijke nerdiness. Je bent gewoon door en door goed in iets waar jij je al heel lang mee bezig houdt. Wanneer je spontaan gevraagd zou worden er een workshop over te geven of met een groep mensen hiermee te werken dan voel je wellicht wat zenuwen, maar je weet wel precies wat je te doen staat.

Weet jij bij jou het nerdiness knopje zit? Wat zijn jouw zinnen waar je warm van wordt en doe jij wel eens je best om de vertaalslag te maken?

Ik doe je hierbij wel een kleine bekentenis: hoe dichter bij het bij mijn ‘zone van genialiteit’ zit – voor zover als je daarvan kunt spreken – des te moeilijker ik het vind om die vertaalslag te maken.

Voor je het weet kraam je uit “Ach, ik doe maar wat!”. Maar daar waar jij echt briljant in bent, dat heeft een geschiedenis en een opbouw gehad waar je vele uren, zo geen jaren, werk in hebt gestoken.

Af en toe is het heel goed om je dat weer te herinneren.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Skip to content